diumenge, 18 de febrer del 2018

Tema 5: TILC: Aprenentatge a Internet.


Durant el temps dedicat a aquest tema he estat veient les eines per a la distribució i creació de contingut en Internet, en concret eines sobre el continent (LMS i CMS) així com les eines més centrades en el contingut (WebQuest, Caceres de Tresor, Blogs i Wikis). De tota manera, totes les eines estan relacionades i tant unes com altres, realment es fan servir per a gestionar d’una forma o l'altra el contingut.

Les dues primeres plataformes LMS (Learning Management System) i CMS (Content Management System) són eines de programari per administrar, distribuir i controlar la informació. El primer d’ells està més centrat en l’educació mentre que el segon és d’ús general. De vegades al primer se li anomena també LCMS (Learning Content Management System) donat que la seua finalitat és gestionar contingut d’educació. Tots els campus virtuals de totes les universitats, molts centres de secundària, etc. són realment LMS (o LCMS).


El segon grup d’eines, que he dit que estan centrades en el contingut, són més reduïdes i més específiques i poden inclús formar part d’un LMS. 

La primera, WebQuest,es tracta normalment d’una mini web on hi ha una sèrie d’activitats que han de fer els estudiants per aconseguir una tasca. Normalment es tracta de buscar informació a través d’Internet per poder contestar unes preguntes o buscar una informació, i a partir d’aquestes fer un treball de producció, taulell, redacció, presentació, vídeo, etc. Estan completament definides les tasques i objectius, i normalment s’empra una rúbrica per a definir l’avaluació.

La Cacera del Tresor és una activitat també de cerca per Internet per contestar unes preguntes plantejades, però té una duració i dificultat menor que l’anterior. Normalment es tracta de contestar unes preguntes, i no hi ha tant treball de producció com en l’anterior.

Per altra banda tenim el Blog. En aquest cas, tindríem un taulell o diari en el qual es pot anar penjant contingut. Normalment és lineal i cronològic invers (apareix primer el més recent). En el cas d’educació es pot fer servir perquè els estudiants vagen posant allò que van fent, la informació que troben més interessant, etc.



Però últim tindríem la Wiki que es podria definir com una web complexa o senzilla en la qual qualsevol pot modificar el contingut. És a dir, és una web col·laborativa. La podem utilitzar perquè és alumnes construïsquen un treball sobre algun tema de forma col·laborativa entre tota la classe o un grup d’estudiants. És per tant també una eina amb moltes possibilitats.

Com he comentat abans, durant aquesta setmana he estat mirant diferents exemples d’aquestes eixes que estan disponibles en Internet, relacionades amb diferents àrees de coneixement i per a diferents etapes educatives. Com a conclusió he d’indicar que he trobat material molt interessant per fer-lo servir a una aula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada