dilluns, 29 de gener del 2018

TEMA 4. Informació a Internet

L’objectiu d’aquest tema és la recerca d’informació en webs relacionades amb la meua àrea, i descobrir d’alguna forma com la ingent quantitat d’informació que hi ha publicada a internet pot ser utilitzada en les tasques habituals d’ensenyament-aprenentatge.

He estat mirant algunes dels webs propostes a l’apartat 1. Escenari d’aquest tema 4. M’he centrat en les relacionades en informàtica, ja que és un camp pròxim a la meua àrea (tecnologia). Però he vist que es referien sobretot a webs i blogs on es comenten notícies tecnològiques que si bé poden ser interessants per alguna tasca amb els alumnes, no són realment el què jo anava cercant.

Per això a partir d’aquestes webs, però més en concret mitjançant eines de recerca en Internet he trobat altres webs més relacionades amb l’assignatura de tecnologia a l’aula, que són les que lliste a continuació en aquest document.

Aulatec | Cesire àmbit tecnològic
La web que he trobat més interessant és Aulatec | Cesire àmbit tecnològic. És una web gestionada per a l’aula de recursos de tecnologia, AULATEC i el Centre Específic de Suport a la Recerca i la Innovació, CESIRE, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquesta web proporciona el suport curricular amb el currículum i competències a cada nivell educatiu, l’equipament de les aules i de protecció de riscos, així com un bon nombre de recursos per la docència d’aquesta assignatura.

Personalment, trobe prou interessant que aquests organismes com el CESIRE i AULATEC donen aquest suport per als docents d’aquesta àrea, perquè de vegades costa encontrar materials en català per a les classes relacionades a la tecnologia. A més, a aquesta web proporciona no sols materials teòrics, ja que hi apareixen també projectes de creació, programació, etc. molt interessants i motivadors per als alumnes.

EDU365.CAT
A més a més, he vist també EDU365.CAT. Aquesta web proporciona diverses unitats didàctiques de l’aula de tecnologia. En cada unitat hi ha una guia per al professor que localitza la unitat dins del currículum. També inclou el material per a la classe. En moltes unitats aquest material està construït a base de material multimèdia amb gràfics, animacions, aplicatius i vídeos. Per això pense que pot fer-se servir en l’aula amb un ensenyat semiautònom o completament autònom.

Altres webs que he trobat i que pense que poden ser interessats per a l’àrea de tecnologia són Eines de l'aula de tecnologia, un llistat de les eines de l’aula de tecnologia i que incorpora una eina-joc perquè els estudiants puguen practicar les denominacions d’eines i el que es pot fer amb cada eina. Una altra web interessant és Auladetecnologia també amb un bon conjunt de materials i recursos per a la docència.

divendres, 19 de gener del 2018

TEMA 3: Les xarxes socials

Durant aquest Tema 3 he estat veient com les xarxes socials, i he pogut comprovar com a més d’una eina per a estar en contacte amb la gent (i de vegades perdre el temps ;-), poden fer-se servir per a tasques educatives.

Havia sentit que molts centres educatius ja les utilitzen, tant a nivells més inicials de educació primària, i també a secundària i inclús als centres d’educació superior. Encara que els primers de tots, teòricament estarien un poc limitats perquè la majoria de les xarxes no permeten que els menors de 14 anys puguen tenir un compte en la xarxa, encara que molts menors el tenen dient que tenen més edat en el moment de donar-se d’alta.

Per això m’ha sorprès la existència de xarxes socials verticals (no coneixia aquesta distinció entre verticals i horitzontals) dissenyades específicament per a l’educació. Després d’estar investigant sobre Edmodo, trobe que es una ferramenta molt interessant, que fins i tot té versió mòbil, que indubtablement permet portar l'aprenentatge més enllà de l'aula, és a dir, aprenentatge ubicu.

Després investigant les possibilitats que permet aquesta xarxa social, que son moltes, he vist que no es l’única opció que tenim per a tindre una xarxa vertical a l’escola. El gegant de les TIC, Google també te la seua alternativa. Google Classroom és una plataforma gratuïta educativa de l’anomenat blended learning i forma part de la suite de “Google Apps for Education”, que inclou Google Docs, Gmail i Google Calendar. Una altra xarxa per a tindre molt en compte, i a demés, gratuïta per docents i estudiants, entre altres coses per la capacitat il·limitada d’emmagatzematge de dades (documents, fotografies, vídeos, etc.) que puguen fer els nostres estudiants.

Al següent vídeo podem veure una comparativa entre Edmodo y Google Classroom:


La veritat és que les xarxes socials son eines molt interesants per a motivar als alumnes. Veient les idees que es proposen per a utilitzar Instagram, una de les xarxes amb més penetració en la gent de menys de 16 anys, pense que es podria utilitzar aquesta aplicació per a moltes activitats. Un exemple, seria en una classe de biologia, es proposaria que els alumnes feren i pujaren fotos de un conjunt de plantes indicades pel docent, les etiquetaren amb el nom de la planta, i després a classe comprovaren entre tots, si l’etiquetes són correctes o no.

A més, comentar que durant aquesta setmana he fet algunes entrades als dos fils de discussió proposades a aquest tema de l’assignatura. He donat la meua opinió a les dos preguntes proposades: “avantatges i inconvenients de les xarxes” i “ús què li done a les xarxes”. A més, he contestat i aportat algunes informacions a entrades que han fet alguns companys i que he trobat interessants.

Per últim, també voldria indicar que m’he creat un usuari en Twitter, anomenat @omnejom per fer la tasca recomanada, aportant dos tuits amb el hastag #TILCiTIC. Jo utilitze Twitter de forma habitual, però a la feina en un compte corporatiu, i no tenia cap compte personal.

diumenge, 7 de gener del 2018

TEMA 2: La llengua i les TIC

Aquesta setmana l’he dedicat a la realització del tema 2 de l’assignatura. El primer que vaig fer, va ser començar per llegir l’escenari i després de veure la possibilitat que m’oferia voki er a “llegir” texts, provar de fer-me un compte i provar el funcionament amb texts diferents. Pareix una ferramenta prou interessant, però com que funciona sobre flash i alguns navegadors com el google chrome, no són massa compatibles. Per aquest motiu, finalment em va donar problemes i com que no era una tasca obligatòria, no vaig continuat amb esta eina.

Posteriorment, he estat investigant durant un parell de dies sobre les eines que se’ns mostra a la tasca. M’he sorprès de la quantitat de eines que hi ha com a diccionaris i enciclopèdies. M’imagine que la construcció aquestes haurà suposat una inversió de diners i temps molt gran per tant de diferents institucions, perquè estan elaborades amb molta quantitat i amb un funcionament molt adequat. Malgrat això, i encara que per a termes més generals funcionen molt be, he vist que des de el punt de vista del llenguatge de les tecnologies TIC hi falten termes o al menys no estan actualitzats convenientment. Cosa, per cert, prou lògica degut a la velocitat que avança aquest camp.

Per aquest motiu, un altre dia vaig estar investigant per la “qualitat” o “disponibilidad” de la viquipèdia (wikipedia en català) per a aquests termes. Jo sol utilitzar la wikipedia en anglès degut a la seva freqüència d’actualització dels termes de tecnologia (de fet jo en ocasions col·labore en l’enciclopèdia) però no sol mirar-la ni en català ni en castellà perquè els articles sempre solien més detallats a l’anglès. No obstant açò, la qualitat dels articles de temes relacionats amb les TICs, és bona. Es nota, que hi ha molt gent col·laborant amb la viquipèdia. Potser, l’únic aspecte a millorar es l’extensió dels articles, ja que en anglès són molt més detallats.


I finalment, el que he fet es confeccionar les tasques que hauria lliurar amb aquest tema (Producte, Registre i Avaluació), tant la primera tasca de consulta d’un terme a diccionaris i enciclopèdies (jo he buscat xarxa en el sentit de xarxa d’ordinadors o comunicacions) i redactar aquesta entrada del blog.